Change for fun - Bästa inläggen från 2019

Det har varit ett händelserikt år, men det har å andra sidan de senaste fem åren alla varit. Att tänka på allt som hänt under 2019 får mig att slappna av inför 2020. Tänk om jag nästa år lyckas göra en sak som tar mig åt rätt håll varje dag. Det kan räcka långt. 

Om jag ska leva som jag lär och sammanfatta de fyra blogginläggen från året som jag nämnt nedan så ska jag:

- Fortsätta att utveckla hur jag arbeta med mål

- Se till att göra saker tillsammans med andra, i team. 

- Inse att jag behöver göra en inre resa för att uppnå mina utmanande yttre mål

- Fokusera på snabbhet för att skapa kvalité, inte tvärt om

- Fortsätta arbeta med kollektivtrafik

Vad stor du har blivit!

Varför säger vuxna korkade saker till barn?

Nu när julen snart är här och du ska kanske träffa syskonbarn eller andra barn. Då vill jag skicka med en tanke. Tänk dig för innan du utbrister "vad stor du har blivit" till ett barn du inte har sett på flera år. Barnet vet att det har växt. De har t o m ofta ett ställe där de mäter hur mycket de har växt. Som vanligt tror jag det handlar mer om oss själva än barnen.

Och det finns en parallell till din organisation som vanligt.

Varför finns myggor, fästingar och Black Friday

Vi har länge levt utifrån antagandet att jordens resurser är oändliga. De senaste 20-40 åren har vi successivt börjat inse att detta antagande är fel. De senaste årens sommrar och vintrar i Sverige är förmodligen bara ett tecken på det. Kapitalism och evolution har mycket gemensamt. Båda strävar efter att maximera en sak var. Det är tyvärr varken lycka, hållbarhet, jämlikhet eller rättvisa.

Mitt i detta har vi Black Friday…

Snabbhet före kvalité

Vi har lärt oss att ”ska det göras ska det göras ordentligt!” Men det är fel. Det är ett förvaltande tankesätt som passar i färre och färre sammanhang. Istället ska du fokusera på snabbhet före kvalitet. Sluta förvalta och börja utveckla!

Fokus på snabbhet ger kvalité, men fokus på kvalité ger sällan snabbhet.

Vad fokuserar du och din organisation på?

Ränta-på-ränta-effekt i ditt utvecklingsarbete

Jag märker att jag inte alltid tar mig tid att stanna upp och utvärdera det jag göra. I detta inlägga har jag samlat min tankar kring varför det är viktigt, inte minst för mig själv. ”Warren Buffet och andra investerare säger är det ränta-på-ränta-effekten som ger värdetillväxt på sikt när det gäller investeringar. En liten ökning av ditt kapital varje år gör att mängden kapital ökar. I början går det långsamt men allt eftersom kapitalet ökar blir den faktiska ökningen större och större. Så är det också med utvecklingsarbete...”

Kollektivtrafikens tre hinder

"Ser man på trenden från städerna där nya tjänster har lanserats, tappar kollektivtrafiken resenärer. De nya företagen har ett ett attraktivt erbjudande för många. Till stor del tack vare att de har en flexibel organisation som kan använda ny teknik för att erbjuda tjänster som upplevs anpassade just för mig."

Det har inte kollektivtrafiken ännu, men de kan göra mycket för att få det. Del 2 i serien om vad jag tycker att UITP borde ha publicerat ett manifest kring.

För lite! För sent!

Kollektivtrafiken är en väldigt viktig byggsten mot framtidens mobilitet. Men idag blir den utkonkurrerad i de flesta större städer i västvärlden. Det räcker inte längre att bara förvalta. För några veckor sedan släppte UITP, en organisation som förenar kollektivtrafikmyndigheter runt om i världen och andra hållbara transportoperatörer, ett manifest med en fyra-stegs-plan för att rädda planeten från klimatkrisen. Det är inte dåligt, men det är för lite och för sent!

Team - En missförstådd väg till förenkling och välmående

Det finns ett gammalt afrikansk ordspråk som lyder ”Vill du gå snabbt - gå ensam. Vill du gå långt - gå tillsamman”. För din och de flesta organisationer finns inget val mellan snabbhet och tillsammans. Ni behöver göra både och. Som tur är finns en enkel lösning. En lösning som är självklar för de insatta, men som ofta missförstås av alla andra.

Vad jag önskar jag lärt mig som barn - Sista delen

“Mindfulness är ett fint ord för att lägga ifrån dig mobilen, stänga av TV:n, titta ut genom fönstret och känna efter hur din kropp känns och iaktta dina tankar. Det handlar om att simulera den stillhet (tristess) våra förfäder regelbundet upplevde och den våra kroppar och hjärnor fortfarande behöver. För det är i det tomrum, när tjattret i våra hjärnor tystnar, som nya tankar tänks och hinder vittrar sönder.” 

Vad har du åstadkommit i år?

För mig kändes utvecklingssamtalen, de mål som sattes och uppföljningen som gjordes mer som en ritual som företaget bestämt att vi skulle genomföra, snarare än något som faktiskt gav mig riktning och stöd. Det var mitt första riktiga jobb och detta inte var den första processen som gav oklart värde så jag tänkte att ”det är kanske så här det är att arbeta?”.

Det blir det väder du står i

“Vi hade suttit tysta i säkert 10 minuter och jag hade till slut inte kunnat hålla tillbaka en tillsynes oskyldig fråga om vad de trodde om dagens väder, mest för att bryta tystnaden. Det var inte rätt.”

Vad jag önskar jag lärt mig som barn

Skolan är idag designad för att ge oss grundläggande kunskaper i mattematik, språk, fysik, kemi, geografi, idrott osv. Men jag tycker att det saknas ett viktigt område. Ett område som skulle göra lärandet mycket enklare för oss alla.

Förmågan att lära dig nya saker. Kunskap om hur du lär dig ny kunskap.

Slutet av Game of Thrones är oviktigt!

Det är många som tycker mycket om slutet av Game of Thrones. Men är det kanske inte så viktigt hur det slutade? Tänker vi ibland fel kring mål? Är målet att få reda på hur det gick, eller att njuta under resan? Är det viktiga med mål att ha dem eller att uppnå dem?

Måste offentlig sektor vara sämre?

Måste offentlig sektor vara sämre?

Det finns tre saker som talar emot offentlig sektor. Det är svårt att jobba med mål, saknas regelbundna kriser och något som jag kallar djurparkseffekten.

Men det finns också delar som talar för den.

Lärdomar från två års bloggande

“Tanken var, och är fortfarande, att skriva för dig som inser att förändring kommer fortsätta vara en naturlig del av våra liv, även efter att vi blivit vuxna, och vill bli bättre på att hantera det. Vi skriver för dig som vill hitta ett sätt att må bra i förändring, även när den inte är självvalt.”