Snabbhet före kvalité

Snabbhet före kvalité

Jag läste för några år sedan en presentation från Spotify där de lyfte fram det är betydligt bättre att fokusera på snabbhet än att fokusera på kvalitet. Det är tvärt om vad mina lärare sa till mig när jag var barn, vad nästan alla vuxna predikar för sina barn och vad många chefer efterfrågar. 

Vi har lärt oss att ”ska det göras ska det göras ordentligt!” Fokus är bra, men ofta betyder ”ordentligt” långsamt och då är det fel. Det är ett förvaltande tankesätt. Istället ska du fokusera på snabbhet före kvalitet. Sluta förvalta och börja utveckla!

Sluta förvalta och börja utveckla!

Spotifys poäng är att om du fokusera på snabbhet kommer också kvalitén att öka. Om du däremot fokuserar på kvalité finns det inget som säger att du ökar din snabbhet. Du blir inte bättre. Du utvecklar då inte dig själv eller din organisation. Det har du inte råd med. Du behöver ställa om till att utveckla.

mario andretti orig.png

Varför snabbhet

Det är samma logik som med bilkörning. Om du tränar på att köra snabbt (inom ett avgränsat område förstås) kommer du att behöva förbättra din kurvtagningsteknik, hur du växlar, hur du hanterar ratten, var du lägger blicken, hur du positionerar bilen och hur du sladdar igenom kurvor på grusvägar. Du behöver dessutom förmodligen bli modigare för att inte släppa gasen för tidigt in mot kurvorna. Du behöver utmana dig själv och växa med uppgiften.

Om du däremot fokuserar på att köra lugnt och säkert behöver du inte förbättra någon av dessa mikrokunskaper. Du har så goda marginaler att de inte blir ett hinder för din körning. Om du kör stillsamt och lugnt finns inget som talar för att du blir bättre på att köra snabbt. Eller ens bättre på att köra långsamt. Ofta blir du snarare långsammare och långsammare. 

Fokus på snabbhet tvingar dig att bli bättre på alla de områden som idag gör att du är onödigt långsam. Fokus på kvalité låter dig istället behålla alla hinder, samtidigt som du kan lura dig själv att du i alla fall gör det ordentligt. Med kvalité.

Du vidmakthåller. Du förvaltar. Men du utvecklar inte dig själv eller din tjänst.

Fokus på kvalitet innebär ofta att du skapar mindre och mindre värde samtidigt som du skapar mer och mer byråkrati för att undvika misstag. Fokus på kvalitet riskerar dessutom att leda till frustration, bråk, rädslokultur och sjukskrivningar. Att försöka minimera misstag leder ofta till att du istället minimerar värdeskapande.

Att minimera misstag leder ofta till att du istället minimerar värdeskapande

Fokus på hastighet leder istället in dig på en väg av utveckling, förbättring, ökat värde och tillfredsställelse. Naturligtvis bara så länge du inte inte kräver att medarbetare och team ska köra för snabbt. Så snabbt att de konstant misslyckas, sladdar av vägen och orsakar riktig skada förstås. Allt är en balansgång.

mario andretti.png

Slarv är fortfarande slarv

Hastighet innebär inte nödvändigtvis slarv, fusk eller brist på ansvarskännande längre, även om vi fått höra det sedan vi var barn. Så länge du har fokus på att öka din och din organisations långsiktiga förmåga till snabbrörlighet och öka er hastighet har du rätt fokus. 

Om du däremot bara vill pressa in en ny funktion, eller göra en nytt projekt utan att tänka på hur det påverkar er långsiktiga förmåga att vara snabbrörliga och hålla hög hastighet, då är det fortfarande bara slarv och vårdslöshet med begränsade resurser.

Körkortet bara början

Din bilskolelärare kunde lära dig det du behövde för att få ditt körkort, men det var bara början. För att utvecklas, öka dina marginaler och ständigt bli bättre behöver du därefter lyssna på F1-världsmästaren Mario Andrettis ord: "If everything seems under control, you're not going fast enough". 

///

Klicka här för att anmäla dig till vårt nyhetsbrev.

Henrik bloggar på changeforfun.com om förändring för dig som också tror att förändring kommer bli en naturlig del av våra liv och vill bli bättre på att hantera det. Han skriver för dig som vill hitta ett sätt att må bra i förändring och vara förberedd när den kommer, även när den inte är självvalt.

Varför finns myggor, fästingar och Black Friday

Varför finns myggor, fästingar och Black Friday

Ränta-på-ränta-effekt i ditt utvecklingsarbete

Ränta-på-ränta-effekt i ditt utvecklingsarbete