Det blir det väder du står i

Det blir det väder du står i

Kapten Bråndal spände ögonen i mig genom backspegeln: 

”Nilson, vädret är ointressant! Det blir det vädret du står i!" 

Vi var på väg ut på en övning. Det var en tidig morgon i slutet av oktober. Ute var det snöblandat regn och temperaturen pendlade runt nollan. Vi var tre i bilen, kapten Bråndal, kapten Johansson och jag, en värnpliktig sergeant. De satt i framsätet och jag satt i baksätet, inklämd mellan några ammunitionslådor i armens gröna terrängfordon. 

Vi hade suttit tysta i säkert 10 minuter och jag hade till slut inte kunnat hålla tillbaka en tillsynes oskyldig fråga om vad de trodde om dagens väder, mest för att bryta tystnaden. Det var inte rätt.

Om vi bortser från det militärstrategiskt felaktiga i hans svar, väderändringar har ändrat utgången av många slag genom historien, hade han faktiskt en poäng. Vi hade redan packat allt för den kommande veckans övning och valt kläder för dagen. Att i detta läge börja prata om vädret var faktiskt ointressant. Ingen av oss kunde agera på eventuell ny information förrän till kvällen, när vi satte upp tält och kom åt vår packning igen.

För att understryka sin punkt höll Kapten Bråndal fast min blick lite längre än vad som är behagligt. Dels för att han ansågs, med rätta, vara kompaniets hårdaste befäl och dels för att det var han som körde bilen på den mörka blöta grusvägen.

Kan det vara så att anledningen till att vi pratar så mycket om vädret är att det är ganska skönt eftersom vi inte kan göra något åt det?

Jag upplever många gånger att vi klagar på saker i vårt privatliv eller på jobbet utan att ha någon som helst ambition att göra något åt det. När någon kommer med ett förslag på lösning slås det gärna ner och det var slutet på den förbättringskedjan. Vi vill få vara missnöjda i lugn och ro. Vi vill inte lösa något, bara få klaga lite.

Den stora fördelen med att klaga på vädret är att ingen kan påverka det. Ingen kan komma med en hurtig lösning på själva vädret. Vi kan naturligtvis ändra på andra saker, som vilka kläder vi har på oss, vilken aktivitet vi ska utföra, resa till ett annat väder osv. Men det blir det vädret vi står i. 

I en tid av självförverkligande, positivt tänkande, ständigt lärande, ständig utveckling och en värld full av möjligheter, då är det skönt att ha något som i alla fall ingen hurtfrisk kompis, maka, make eller kollega kan haspla ur sig en lösning på.

Vädret kan dessutom vara för varmt, för kallt, för omväxlande, för regnigt, för torrt, för blåsigt, för lite vind, för oförutsägbart och för lagom. Det går alltid att hitta något att klaga på. 

Vädret kanske inte är ointressant, men det blir det väder du står i. Vill du, kan det vara dåligt. Och det är kanske det som är bra. 

Vad har du åstadkommit i år?

Vad har du åstadkommit i år?

Vad jag önskar jag lärt mig som barn

Vad jag önskar jag lärt mig som barn