Slutet av Game of Thrones är oviktigt!

Slutet av Game of Thrones är oviktigt!

Jag har varit en inbiten Game of Thrones läsare och tittare de senaste fyra åren. Jag har läst alla böcker och jag har tittat på alla avsnitt (dock bara en gång så kvalificerar nog inte som ett riktigt fan i mångas ögon).

Det är fascinerande att följa alla reflektioner och med vilken hängivenhet så många rasar över de sista avsnitten. Ord som ”katastrof”, ”pinsamt”, ”orealistiskt”(!?) används i sociala medier.

Över en miljon människor har skrivit på ett upprop för att göra om sista säsongen. Men de missar ett viktigt budskap kring hela denna serie och så många andra framgångsrika berättelser. Det är samma misstag som vi begår i våra liv varje dag. Jag gör det själv regelbundet. 

Vi tror att det är målet som är det viktiga.

När vi lyckas springa milen under 40 minuter...

När vi lyckas lansera projektet...

När vi lyckas införa ett bättre sätt att styra organisationen...

När vi får gehör från ledningen…

När vi har råd att…

När vi pensionerar oss då...

När vi…

Att enbart ha fokus på målet, och inte ta hand om oss på resan, gör regelbundet att vi bränner ut oss i vår strävan att komma fram. Vi tror att målet helgar medlen. Vi biter ihop. Vi tänker att vi ”får vila sen”. Vi frångår våra ideal för att nå målet, för att få belöningen. 

Men, som Game of Thrones är ett bra exempel på, blir vi ofta besvikna när vi når målet. Det blev inte den magiska explosion av lycka och tillfredsställelse som vi sett framför oss. Det blev bara ytterligare ett steg i en trappa som aldrig tar slut. Det finns alltid ett nytt mål, en ny anledning att skjuta upp livet.

Om vi inte stannar upp. 

Om vi stannar upp och inser att målet med livet är inte att, som i Fia med knuff, komma i mål snabbast eller som i monopol att ha mest pengar och vara ensam kvar. Som Karin Boye skriver...

Den mätta dagen, den är aldrig störst

Den största dagen, är en dag av törst

Visst finns det mål och mening i vår färd,

men det är vägen som gör resan värd

- Karin Boye

Du som fortfarande inte tittat klart på Game of Thrones, du som är mitt i någon annan spännande serie, du som är mitt ett spännande projekt. Glöm inte bort att njuta. Detta är den bästa tiden. Och glöm inte bort att vila och pausa. Som en klok sommarpratare en gång sa ”Du ska inte vila för att du är klar. Du ska vila för att det är dags att vila. Om du väntar tills du blir klar, blir det aldrig någon vila”. Ta en paus mellan avsnitten i serien eller livet.

Det är viktigt att ha mål. Det ger energi och riktning. Men om du inte tycker att resan mot målet är roligt, utmanande, spännande eller i alla fall lärorikt, sluta! Gör något annat. Byt mål! 

Om du tillhör de som tycker slutet av Game of Thrones var en katastrof, om det gör dig arg och besviken, om du inte kan sluta spy galla över manusförfattarna så fort du lyckas hitta någon som vill lyssna, då saknar du förmodligen ett mål som ger dig energi och inspirerar dig. 

Att serien inte slutade som just du ville är på sin höjd lite synd. Tänk på alternativet, om du eller jag hade skrivit serien hade förmodligen inte Ned Stark dött i första säsongen och det hade definitivt inte givit väldigt många tittare och läsare så mycket underhållning under så lång tid.

Se till att njuta av resan, den är allt vi har. "Pappa, det känns som att du är pyssolog på ditt jobb?"​

"Pappa, det känns som att du är pyssolog på ditt jobb?"​

Måste offentlig sektor vara sämre?

Måste offentlig sektor vara sämre?