Vad jag önskar jag lärt mig som barn - Sista delen

Vad jag önskar jag lärt mig som barn - Sista delen

I början av sommaren skrev jag skrivit ett inlägg om vad jag önskat jag lärt mig redan som barn. Kunskaper som hade både underlättat mitt liv, de i min närhet och gjort det enklare för mig att lära mig nya saker. I ett tidigare inlägg skrev jag om att leda sig själv och sätta mål. Här är mina tankar om de sista punkterna.

Snabbläsning

När Apple lanserade Appstore var det många som skojade om att svaret på alla behov var ”there is an app for that”. Det borde snarare vara ”there is a book for that”, oavsett Appstore.

Med drygt 7 miljarder människor i världen kan du vara nästan säker på att någon annan varit i samma situation, oavsett vilket problem eller möjlighet du ställs inför. Det är till och med sannolikt att någon har tagit sig tid att skriva ner sin erfarenhet och hur hen rekommenderar att du ska tänka och agera. Finns det ingen bok så kan du var säker på att det finns en blogg eller en artikel som kan hjälpa dig.

Att regelbundet läsa böcker är en superkraft i sig. Tänk dig själv, om du skulle skriva en bok, då skulle det förmodligen vara om det du kan bäst. Det du lagt fem, tio kanske 20 år på att lära dig och som du tror kan hjälpa andra. Många böcker kommer till på det sättet. Den livskunskapen kan du få för 100 till 200 kronor och några timmar av din tid. För de flesta är timmarna den stora investeringen. Böcker är väldigt billiga.

Tänk dig om du skulle kunna läsa dubbelt eller tre gånger så snabbt som idag utan försämrad läsförståelsen? Då har du möjligheten att tillgodogöra dig kunskap snabbare än idag. Det gör att du har mer tid att träna på att använda den nya informationen. Den som kan lära sig snabbt kommer att ha ett stort övertag över de som är långsammare.

Nästa nivå är att lära dig ett system för hur du ska läsa en bok för att komma ihåg det viktigaste och börja använda det. Information är inte värt något om det inte omsätts i handling.

Behåller du sedan din nyfikenhet blir du oslagbar.

Minnestekniker

Alla vi som tragglat med franska eller tyska glosor vet att utmaningen inte ligger i att läsa dem snabbt som förra inlägget handlade om. Vi behöver också komma ihåg vad de betyder och hur de stavas. Det finns otaliga exempel på personer med ”dåligt minne” som börjat träna minnestekniker och sedan kan memorera långa talserier, ord eller namn. Genom att lägga lite tid tidigt i ditt liv (eller nu i sommar) på att lära dig minnestekniker kan du spara mycket tid och frustration på att slippa glömma. 

Tänkt dig om du alltid kommer ihåg namnen på de du hälsar på, även när det är en stor grupp? Där har du ett enkelt sätt att imponera på din omgivning och själv bli ihågkommen. Och då har du inte ens börjat imponera med att komma ihåg det viktigaste från alla böcker du har läst.

Ett par middagar under semestern testade vi några olika tekniker för att komma ihåg saker. Innan vi provade var det svårt för mig att komma ihåg mer än 2-3 saker utan att skriva ner det när jag t ex skulle åka och handla. Efter att ha lekt lite med en teknik (Ribbings cykel) kan jag (och alla andra i familjen) utan problem komma ihåg t ex en handlingslista med 10 olika saker i flera dagar. Mattias Ribbing beskriver flera andra sätt att komma ihåg bl a namn och siffror i sin bok Vägen till mästarminne. 

Ett bra sätt att komma igång är att ge denna video 20 minuter av din dag och upplev skillnaden.

Om du kommer ihåg en sak från denna del är det att det är lätt att bli bra på att komma ihåg saker.

Lösa svåra problem

Livet är fullt av hinder. Det kan vara någon som är bråkig i klassen. Det kan vara att du slår snett i golf. Det kan vara att din chef inte förstår att ditt förslag är den bästa lösningen. Det kan vara en svår programeringsuppgift osv. Om vi inte känner oss trygga i att hitta lösningar på hinder kan utmaningar bli förlamande. 

Om vi däremot lär oss att hinder är vardagens krydda, att det är hinder som gör livet roligt och spännande, då spar vi mycket onödig frustration. Vänjer vi oss dessutom vid att regelbundet ställas inför svårare och svårare hinder, och lyckas lösa dem, då blir vi ostoppbara. 

En stor del av att lösa ett svårt problem är att tro att du kan lösa svåra problem. Det finns flera studier som pekar på att om vi associerar oss med en grupp som anses vara bra på att lösa denna typ av problem så kommer vi att lyckas lösa fler problem än om vi redan på förhand tänker att vi nog inte är tillräckligt bra. Det känns som en enkel fördel att skaffa sig - att tro att vi ska lyckas.

Mindfulness

Många tycker att mindfulness har blivit ett modeord. "Varför pratade vi inte om mindfullness på 70- eller 80-talet om det nu är så bra?" Det korta svaret är att då var det en naturlig del av våra liv, utan att ha en etikett. (Även om en lite grupp pratade om det redan då.) 

Det räcker att tänka på min barndoms bilresor för att inse att jag och min bror fick mindfulness stoppat i halsen. Det är bara så många gånger det är kul att lyssna på nyheterna på P1, eller på en av tre band med Hasse och Tage-sketcher (vår enda underhållning den 3 timmar långa bilresan till sommarstället). Till slut satt vi där, tysta och tittade ut genom fönstret, vilade hjärnan och var "mindfulla" (eller bråkade med varandra). 

Mindfulness är lite som ekologisk mat. Förr var all mat ekologisk. Sedan började matindustrin effektivisera produktionen genom att använda bekämpningsmedel, nya gödningsmedel och annan kreativ kemi. Någonstans längs vägen blev maten inte lika bra för oss längre. Då blev ekologisk mat ett sätt att ta några steg tillbaka och acceptera att bra mat kostar mer att producera och köpa. Egentligen skulle ekologisk mat heta vanlig mat och all annan mat "effektiviserad" mat.

Ny teknik har gjort att vi utnyttjar vår tid mer "effektivt". Effektivt i den meningen att vi har effektiviserat bort "tråkiga" perioder av väntan. Det är inte mindfulness som är nytt. Det är bristen på naturliga pauser och medveten närvaro som är nytt.

Mindfulness är ett fint ord för att lägga ifrån dig mobilen, stänga av TV:n, titta ut genom fönstret och känna efter hur din kropp känns och iaktta dina tankar. Det handlar om att simulera den stillhet (tristess) våra förfäder regelbundet upplevde och den våra kroppar och hjärnor fortfarande behöver. För det är i det tomrum, när tjattret i våra hjärnor tystnar, som nya tankar tänks och hinder vittrar sönder. 

Vill du sedan ta det till nästa nivå kan du testa meditation via någon av de appar som gör det lättillgängligt för nybörjare. Jag använder Headspace och YogobeCalm har också fått goda omdömen.

Tillägg - Hur din hjärnan fungerar

Efter mitt första inlägg om Vad jag önskar jag lärt mig som barn kommenterade några av er att mindfulness nog var bra, men det verkligt värdefulla vore att lära oss hur våra hjärnor fungerar. Att lära oss vad de behöver för att må bra. Det håller jag med om. Mindfulness är bara en del i detta. Andra delar är att förstå varför vi reagerar med känslor som vi gör, lära oss vad som ger energi och vad som tar energi, fundera på vilka människor i vår omgivning som ger eller tar energi och varför. Och naturligtvis hur vi kan skapa en viss distans mellan våra känslor och vårt agerande för att kunna ta kloka beslut. Kloka genomtänkta beslut istället för att låta oss styras av samma instinkter som styrde människor på savannen för tiotusentals år sedan. 

En fråga som är bra att ställa sig är ”Vem är ansvarig för mina känslor?” Det obehagliga svaret är att det ofta är människor i vår omgivning som styr våra känslor. "Han gör mig arg". "Hon gör mig ledsen”, "De gör mig glad". 

Borde det inte vara vi som styr våra egna känslor?

Hur vi kan göra det borde vi börja träna på redan som barn. Tycker jag.

Det är väldigt roligt att så många kommenterar och hör av sig med tankar om inläggen på bloggen. Fortsätt gärna med det. Kommenterar gärna nedan hur du tänker kring dessa förmågor eller om du tycker jag har glömt någon viktig del.

Vad har Messi och elsparkcyklar gemensamt och varför är det viktigt?

Vad har Messi och elsparkcyklar gemensamt och varför är det viktigt?

Vad har du åstadkommit i år?

Vad har du åstadkommit i år?