Vilka är dina superkrafter?

Vilka är dina superkrafter?

Ofta ägnar vi mycket tid åt att fokusera på de saker som vi kan bli bättre på eller inte kan. Vad skulle vi kunna uppnå om vi istället fokuserar tvärtom? Om vi ägnar all vår fantasi och energi åt att klura ut hur vi kan nyttja våra styrkor för att lära oss nya saker eller uppnå nya mål. För hur intressanta och framgångsrika skulle Spindelmannen, Catwoman, Fantomen eller Bamse vara om de fokuserat all sin tid och kraft på det som inte var deras superkraft?

Så vad är en superkraft? Det behöver inte vara något underligt eller exceptionellt, det kan vara att ha kunskap om hur du lär dig nya saker. Gillar du att titta på film, testa dig fram, läsa eller observera andra som utför något för att förstå och kunna applicera kunskaperna själv? (Om du inte har någon aning finns det som tur var test för detta. Ett exempel på test och förklaring av olika inlärningsstilar hittar du här.) Andra superkrafter kan vara att du är grym på att särskilja olika smaker, komma ihåg långa sifferkombinationer, eller kommer ihåg bilder väldigt bra.

Om du nu sitter och undrar vad du kan göra med dessa krafter så är det bara att släppa loss fantasin. Vi säger att du behöver lära dig ett nytt språk. Är det då viktigt med bilder kopplade till orden du skall lära dig så kanske bilderböcker är en bra start, är det grammatiken du skall kasta dig över för att förstå den bakomliggande strukturen, skall du kasta dig in i en konversationskurs och testa dig fram eller kolla på utländska filmer med svensk textning? Det finns vissa som kommer ihåg glosor genom att hitta på långa historier med ledtrådar i. Andra hänger upp det på lyktstolparna som de går förbi på väg till och från jobbet varje dag och andra kopplar det till lukter, bilder eller personer som de tycker om.

Själv har jag ett bra lokalsinne och synminne och använder detta när jag arbetar med att förbättra flöden i olika typer av fastigheter som flygplatser, köpcenter och sjukhus. Det första jag gör är att be att få se ritningar över byggnaderna. På dessa bilder kan jag sedan hänga upp olika flöden och ge dem olika färger för bryta ner komplexa flöden i olika lager på samma sätt som när man redigerar foton. En annan superkraft som jag besitter är att jag älskar att läsa och använder detta för att lära mig nya saker och hålla mina språkkunskaper igång. Genom att växla mellan att läsa böcker på olika språk slår jag två flugor i en smäll och uppnår ett högre syfte oavsett om jag läser chick-lit böcker, facklitteratur eller deckare :-). 

Vilka är dina superkrafter och hur använder du dem? 

Gammal chef i en ny värld - behövs du?

Gammal chef i en ny värld - behövs du?

What is change - and why you should learn to like it

What is change - and why you should learn to like it