Upphandling och brist på helhet

Upphandling och brist på helhet

”When a measure becomes a target it ceases to be a good measure” - Marilyn Strathern

Daniel Forslund skrev härom dagen en debattartikel kring varför det är bra att 1177 har upphandlats och drivs av en privat aktör. Han jämförde med andra som valt att driva liknande verksamhet själva och kunde visa på skillnader i några relevanta nyckeltal, t ex kötid.

Det finns dock en utmaning som ofta glöms bort när vi pratar om offentlg upphandling..

Helheten 🤷‍♀️

Ett par dagar efter debattartikeln kom en annan artikel som lyfte fram att 1177, enligt artikelförfattarna, allt för ofta valde den enkla lösningen och hänvisade kunden till att besöka akuten.

IMG_1126.jpeg

Det finns nästan alltid sätt att ”fuska” för att förbättra ett enskilt nyckeltal. I detta fallet hålla ner kötiden genom att korta ner samtalen och hänvisa till akuten.

Kötid är ett bra nyckeltal att följa för en kundtjänst då det visa hur tillgängligheten förändras. Men målet med en kundtjänst som 1177 är inte att hålla nere kötiden. Det är måste vara något annat.

Jag antar att syftet med 1177 är något i stil med att bidra till att ge innevånarna medicinsk vägledning på ett ekonomiskt hållbart sätt tillsammans med akutmottagningar och övriga vårdkedjan.

Det är nog den helheten vi borde prata om och följa upp.

En jag-chef för Mello

En jag-chef för Mello

Hur mycket är Tesla värt?

Hur mycket är Tesla värt?