Varför argumenten för utdelning trots bidrag är fel

Varför argumenten för utdelning trots bidrag är fel

Det pratas mycket just nu om företag som delar ut pengar till aktieägare trots att de tagit emot ekonomiskt bidrag från staten. För mig är det inte så mycket en politisk fråga som en strukturell fråga. Några av de argument som förs fram för att utdelningar, och underförstått för att ta emot statsbidrag samtidigt, är goda.

“SIMPLE, CLEAR PURPOSE AND PRINCIPLES GIVE RISE TO COMPLEX AND INTELLIGENT BEHAVIOR. COMPLEX RULES AND REGULATIONS GIVE RISE TO SIMPLE AND STUPID BEHAVIOR.”

—DEE HOCK

Utdelningar används bl a för att finansiera

🏌️‍♂️ pensioner
💊 forskning
👩‍🌾 lön för småföretagare

Plus att det ger en ökning av kapital i systemet när många är försiktiga.

Problemet är att vi riskerar att kladdar ihop en sak med något helt annat. Utdelningar är ett sätt att flytta kapital från ett bolag till dess aktieägare. Permiteringsbidraget (eller korttidsarbete) är till för att stötta fungerande företag så att de klarar sig under en tillfällig kris.

Om vi tar in flera andra aspekter blir det tillslut snårigt och rörigt. Allt är beroende av allt annat och det är helt omöjligt att ändra något.

Det är ett utmärkt sätt att skapa en struktur där förändringstakten sakta sjunker mot noll.

Bättre då att istället fokusera på en sak i taget, skapa tydlighet, tänka på Dee Hocks citat och göra vår värld så enkel som möjligt, men inte för enkel.

Vore syftet att ge bidrag till aktieägare finns säkert enklare och mer direkta sätt.

Seth Godin - But we were confortable

Seth Godin - But we were confortable

Anders Tegnell utbildar i datadrivet beslutsfattande

Anders Tegnell utbildar i datadrivet beslutsfattande