Anders Tegnell utbildar i datadrivet beslutsfattande

Anders Tegnell utbildar i datadrivet beslutsfattande

En tanke inför helgen.

Att lyssna på Anders Tengell är inte bara en inblick i tillitsfullt ledarskap, som Siri Wikander skrivit klokt om tidigare, det är också en utbildning i datadrivet beslutsfattande. I denna intervju ger han oss ytterligare en lektion.

🧩Här pratar han om värdet av att dyka ner i den data vi har och inte bara titta på övergripande nivå. Om man tittar på siffror från hela landet så är det rimligt att stänga landet när spridningen ökar. Om man istället, som Anders berättar, dyker ner i data och tittar på när smittspridning sker, då kan man istället utforma sin strategi utifrån att undvika dessa situationer.

🏃‍♂️Det är osannolikt att t ex jogga i skogen leder till smittspridning. Ändå är det bl a vad många länder har förbjudit. Data ger oss möjlighet att ta mer lokala, detaljerade och ofta bättre beslut.

😥På samma sätt ger de totala dödstalen en bild. Sverige har högre dödstal än många andra länder. Då är det lätt att dra slutsatsen att den nuvarande strategin är fel. Men om man dyker ner i siffrorna så blir kanske slutsatsen en annan. Ett antagande som Folkhälsomyndigheten gjorde var att det skulle gå att skydda ålderdomshemmen, det var fel.

Strategin kan vara rätt, men delar av den behöver ofta förbättras under vägen. Där är data ett starkt verktyg.

Varför argumenten för utdelning trots bidrag är fel

Varför argumenten för utdelning trots bidrag är fel

Vårt naturliga förändringstempo räcker inte längre

Vårt naturliga förändringstempo räcker inte längre