Fyra bra saker med corona-epidemin

Fyra bra saker med corona-epidemin

Vilka fördelar kan corona-epidemin föra med sig?

Jag inser att det kan vara en provocerande fråga just nu. Situationen är dock som den är. Alla länder gör sitt bästa för att minska spridningen och inget blir bättre av att jag tänker på allt som är jobbigt och farligt just nu. Genom att ställa denna typ av fråga har jag insett att det är lättare för mig att hantera svåra situationer.

Det handlar inte om något hurtigt ”tänk positivt” eller att jag inte förstår att det är besvärligt för många. Det handlar mer om att acceptera situationen som den är och hitta den bästa vägen framåt. 

Det visar sig att det faktiskt finns många bra saker med denna epidemi.

Minskade utsläpp

Det är förmodligen bara en tillfällig effekt (se bild till höger) och nu har vi fullt upp med coronaepidemin och hinner inte tänka på klimatet. Men en stor nedgång i utsläpp visar att om vi på allvar vill lösa klimatkrisen är det inte för sent. Vi ska heller inte glömma att de som bor i dessa områden får känna på hur det är att andas frisk luft. Det borde kunna skapa lokalt politiskt tryck.

fbc7cdbe-a39d-4ca8-aa1c-d7fb492382a2.jpeg

Att överutnyttja vårt jordklot kanske är lite som med rökning. Det var dumt att börja, men den bästa dagen att sluta är idag.

Minskat flygande

Visar antalet flygningar från Kina

Visar antalet flygningar från Kina

Flygbolag och charterbolag har det svårt just nu, men förhoppningsvis kan vi inse att många resor faktiskt inte behöver genomföras. Med dagens möjligheter till videokonferens och att arbeta på distans skulle förmodligen en stor del av de flygresor som görs kunna undvikas. 

Att många nu tvingas vara hemma och bryta ett mönster kanske är det bästa som kan hända dem själva och vår planet. 

Arbeta hemma 

För många av oss är det lätt att arbeta hemma. Vi har gjort det på kvällar, helger, fredagar och när barnen är sjuka i flera decennium. Jag är därför väldigt fascinerad över hur mycket känslor detta fortfarande väcker. Samtidigt räcker det att gå till hemsidan för den region där jag bor (se bild nedan) för att inse att deras riktlinjer i alla fall inte utgår ifrån att deras anställda är ansvarsfulla vuxna.

Riktlinjer kring att arbeta hemma från en region nära dig, eller snarare mig

Riktlinjer kring att arbeta hemma från en region nära dig, eller snarare mig

I riktlinjerna har de i princip bara glömt att nämna att den anställde inte får torka sin katt i micron eller förskingra pengar. 

Kanske kan dagens epidemi leda till att vi inte är så fixerade kring den fysiska arbetsplatsen. Kanske kan vi istället arbeta där det för stunden är mest lämpligt. 

Under en allvarlig epidemi är det förmodligen i hemmet, om det går. Även om chefen inte hinner godkänna din bostad.

Pandemi-genrep

Som alltid vid en kris så gynnar turen de förberedda. Hongkong och Singapore drabbades hårt av SARS-epidemin 2003. När nu Coronaviruset började spridas var de förberedda och kunde agera snabbt. För resten av världen blev inte SARS så allvarligt. De flesta länder var därför mindre förberedda när coronaviruset snabbt spreds runt världen.

Några länder har lyckats hindra spridningen mer än övriga. Sen är det alltid svårt med korrekt information. Har Japan färre smittade, eller har de bara testat färre?

Några länder har lyckats hindra spridningen mer än övriga. Sen är det alltid svårt med korrekt information. Har Japan färre smittade, eller har de bara testat färre?

Vi ska samtidigt inte glömma bort att det kunde vara mycket värre. Tänk om det var Ebola som spreds lika effektivt? Oavsett hur denna epidemi slutar kommer världen vara bättre förberedda nästa gång. 

Vilka positiva effekter ser du? Vilka har jag glömt?

Fyll gärna på i kommentarerna så kan vi hjälpas åt att hitta den bästa vägen framåt.

Hur kan du förbereda dig för en kris?

Hur kan du förbereda dig för en kris?

Tycker vi verkligen att bilköer är dåliga?

Tycker vi verkligen att bilköer är dåliga?