Kära dagbok - Verktyg för att identifiera och maximera dina energikällor

Kära dagbok - Verktyg för att identifiera och maximera dina energikällor

Om någon frågar dig vad som gör dig mest nöjd i livet så har du säkert känslan av att det inte är så svårt att komma på ett svar. Det är ofta enkelt att rada upp mätbara mål - som att landa en stor affär, ha fått igenom ett viktigt beslut, sprungit milen, tränat 15 min varje morgon eller pott-tränat barnen. Men är det verkligen de sakerna som du uppskattar mest?

Ett effektivt sätt att lära känna dig själv bättre för att maximera din lycka och nöjdhet är att ”skriva dagbok” en period. Detta innebär att du på kvällen reflekterar över dagen och skriver ner de tre saker som har gjort dig mest varm om hjärtat. 

Vill du få ett nytt perspektiv på ditt liv på väldigt kort tid? Då är det bara att släppa loss med receptet nedan.

Ingredienser:

·         Anteckningsblock, dagbok, app eller annat ställe att skriva ner dina tankar på. (Om fina hjälpmedel motiverar dig så finns det speciella 5-års dagböcker och anteckningsböcker för ändamålet.)

Tidsåtgång:

·         5 min/dag i två veckor (därefter kan du självklart fortsätta).

Tillagning:

·         Skriv på kvällen ner de 3 upplevelser som gjort dig mest varm om hjärtat.

·         Efter 2 veckors tid, läs igenom de anteckningar du gjort och fundera över vad de innehåller. Vilken del av ditt liv ger dig mest lycka? Hur mycket tid lägger du på dessa aktiviteter? Hur planerar du din dag för att öka dessa stunder?

Exempel på anteckningar kan t.ex. vara:

- tagit mig i kragen och pratat med min chef om kursen jag vill gå

- haft ett givande arbetsmöte med min kund

- haft ett bra samtal med min kollega Annika

- tagit en kvällspromenad med min kompis Malin

- testat ett nytt recept som hela familjen gillade

Är detta ett verktyg endast för vilsna själar? Tvärtom. Detta är en övning som framgångsrika personer som kontinuerligt jobbar med personlig utveckling rekommenderar och använder sig av. Eftersom livet ständigt innebär förändringar i form av årstider, erfarenheter, arbetssituation, familjesituation med mera så är detta ett verktyg som är bra att återkomma till kontinuerligt.

Själv insåg jag efter en kort dagboksepisod att de saker som verkligen ”gjorde min dag” ofta var saker som jag lade lite tid på och kanske till och med uppfattade som tråkiga eller lite småjobbiga när de hände. Det kunde vara att laga ”oinspirerad” kvällsmat en vardag efter en full dag på jobbet och stressig hämtning. Precis när jag påbörjat detta projekt studsar barnen in och vill hjälpa till. Första tanken som går genom huvudet är NEJ men sen tar som tur var förnuftet över ibland och vi kommer fram till att det kan funka. Med facit i hand på kvällen inser jag att matlagningen även om den tog lite längre tid och var lite meckigare ändå blev en av de tre sakerna jag listar i min dagbok och som får mig att le. En ”tråkig vardagsmiddag” blev ett tillfälle att höra barnens funderingar och tankar från dagen och de åt med glädje upp det de själv lagat.  (Okej, ibland går det åt fanders också och det slutar med att alla blir ledsna och arga men det är ju det som är livet och som vi lär oss av.)

En annan sak som jag upptäckte när jag rannsakade mig med hjälp av mina dagboksanteckningar var att oavsett hur bra det gick på jobbet var det något som jag sällan listade. Jag tog helt enkelt för givet att det normala var att jag presterade på topp. Lätt underligt och inte så självuppbyggande. Och här hade det ju varit passande med ett smäktande avslut om hur jag förändrade hela mitt liv och sedan levde lycklig i alla mina dagar….. Så är det väl inte riktigt men insikten om mitt beteende gör att jag kan jobba på att öka den tid jag lägger på aktiviteter som gör mig lycklig samt ändra sättet jag ser på mina egna prestationer.

 

 

What is change - and why you should learn to like it

What is change - and why you should learn to like it

Att förändra på riktigt

Att förändra på riktigt