Vårt sökande efter enkla lösningar på svåra problem gör oss lätta att lura

Vårt sökande efter enkla lösningar på svåra problem gör oss lätta att lura

Vi kan bra mycket bättre än så här! 

Jag får i mina uppdrag ibland se in i organisationer som inser att de behöver förändras. Organisationer som börjar utvecklas och som, när det börjar bli lite jobbigt väljer att undvika att konfrontera de riktiga problemen. De problemen som verkligen hindrar organisationen att nå nästa nivå. Istället väljer de att ändra några kosmetiska detaljer och avsluta arbetet eller låta det självdö när eldsjälarnas energi tar slut. 

20200525_110110725_iOS.jpg

Det är dags att sluta spela dumma och leta enkla lösningar på svåra problem. Om ett problem har funnits i flera år, eller decennier så kan du utgå ifrån att det inte finns ett enkelt sätt att lösa det. 

Det är jobbigt att förändra sitt beteende. Det är jobbigt att utveckla sin organisation. Det är jobbigt att byta jobb. Det är jobbigt att ställa om till att bli klimatneutral. Det kräver uppoffringar att hindra covid 19 att sprida sig i samhället. Om det är något vi verkligen vill är det är nästan alltid värt det, men det är f... jobbigt. Vi måste sluta tro på de som erbjuder lätta, enkla eller snabba lösningar.  

”Med bara 5 minuter om dagen kan du få din drömkropp
”Om vi bara förstatligar skolan så blir allt bra”
”Om bara Folkhälsomyndigheten förespåkade munskydd så skulle livet bli som vanligt igen”
”Om vi bara inför SaFe så kommer vi att bli agila”
”Har vi bara en upphandlingslag så kommer offentliga medel användas väl”
”Om vi bara pratade mer med varandra så kommer vi arbeta bättre ihop”

Om det är ett riktigt problem finns det en riktigt anledning till att det inte funkar idag. Det betyder ofta att vi behöver välja bort något vi vant oss vid, något vi kommer sakna. Det ofta lätt att börja, men det kommer en period när det inte är lätt längre. När det lätta är att gå tillbaka till hur det var förut och lura oss själva att det är bäst så. 

”Jag har det ju ganska bra”
”Det skulle ändå inte ha funkat här”
”Vi är lite annorlunda”
”Det spelar ingen roll att jag ändrar mig när alla andra göra som vanligt"

flat,750x,075,f-pad,750x1000,f8f8f8.u2 2.JPG

Vårt sökande efter enkla lösningar på svåra problem gör oss onödigt lätta att lura. Allt som är riktigt viktigt kräver målmedvetet arbete och innebär ofta både med- och motgångar. Det kräver att vi ibland biter ihop för att överkomma motstånd. 

När vi gång på gång går på marknadsföringen om att nu finns det en ny metod, en ny process, en ny diet, en ny organisationsform eller ett nytt parti som kan ge oss det vi vill ha utan att vi behöver anstränga oss då lurar vi oss själva. 

Vi sminkar grisen. 

Vi beter oss som små barn när vi borde veta bättre. 

För att verkligen lösa ett problem eller överkomma ett hinder behöver vi leta efter den verkliga orsaken till att vi inte kommer vidare. 

Varför prioriterar jag inte mitt eget välmående? 
Varför har jag aldrig tid för min familj?
Varför fungerar inte skolan som vi vill? 
Vad finns det för för- och nackdelar med munskydd? 

Riktig förändring kommer av att vi bestämmer oss för att de vi är idag inte räcker. Vi behöver bli något annat. När vi har bestämt oss att målet är värt uppoffringen, när vi bestämt oss att vi inte längre är rädda att misslyckas, då har vi den energin som behövs. 

”Jag vill bli en person som tränar.” 
”Vi vill bli en organisation som arbetar tillsammans.”
”Vi vill bli ett land där våra barns välmående och utveckling är det viktigaste vi har.”
”Vi vill bli en värld där vi tar hand om varandra och vårt jordklot.” 

Det kommer att vara en rolig, spännande, utmanande, läskig och jobbig resa. Det kommer att var värt ansträngningen och du kommer undra varför du inte började resan mycket tidigare. Varför du lät din rädsla och bekvämlighet hindra dig.  

Men det kommer inte vara enkelt. Och det är bra. Alla kan lösa enkla problem, men vill du inte hellre vara en person som tar dig an svåra uppgifter och lyckas. 

Nej, den nya … kommer inte lösa ditt problem

Nej, den nya … kommer inte lösa ditt problem

Lite empati skulle göra stor skillnad

Lite empati skulle göra stor skillnad