Nej, den nya … kommer inte lösa ditt problem

Nej, den nya … kommer inte lösa ditt problem

Jag har ofta fascinerats av min egen och andras naivitet kring nya lösningar. Vi tror att nya lösningar kan ta oss till vårt mål utan allt slit. Det kan vara både små och stora frågor.

  • En ny diet som lovar att vi kan få vår drömkropp utan ansträngning

  • En omorganisation som kommer lösa problemen

  • Självkörande el-bilar som kommer lösa alla världens problem

Eller som i mitt fall, en ny att-göra-app som lovar att öka min effektivitet.

Två olika saker har tagit mig närmare svaret denna vecka. 

Först Emil Jensens krönika i Godmorgon Världen. Han prata om hur han var fjärde år flyttar till ett nytt ställe för att starta om, men det blir alltid som vanligt. För att han själv följer med. Det är han som är problemet, inte den plats han bor på. 

Han gör också en intressant liknelse med internet. Den nya digitala världen som kunde ha blivit vad som helst och blev precis som den vanliga.

Sen lyssnade jag på Nina Modigs webinar, Från motstånd till framgång, Där pratar hon om värdet av att veta var du står. Att veta ditt nuläge. Du vill till Paris, men om du inte vet var du är vet du heller inte vilken väg som leder dit.

Det är lätt att drömma om hur vi vill ha det. Om hur vår drömtillvaro ser ut. Hur vi kommer att känna oss när vi nått dit, Hur andra ser på oss om vi lyckas osv. Men att ärligt analysera vårt nuläge är oftast både jobbigt och tidskrävande.

Det kanske är så att där vi är, är en naturlig följd av hur vi är?

Det är oftast inte otur eller någon annans fel. Våra handlingar och vårt beteende har lett oss till denna plats. Vi har valt att inte byta jobb trots att vi inte trivs, eller att byta jobb bara för att det blev lite jobbigt.

Om vi väljer en enkel lösning kommer den förmodligen att leda oss tillbaka till samma plats. 

Inom förändringsresan leder inte alla vägar till Paris. De leder tillbaka till dig själv och din organisation.

Efter 10 år av att testa nya att-göra-appar har jag tillslut insett att problemet inte är appen, utan att jag försöker göra för mycket samtidigt. Jag tycker att det är för roligt att börja saker så det blir svårt att hinna slutföra allt. Jag kan samtidigt inte längre alltid lösa det genom att jobba hårdare och längre. Jag behöver prioritera det som är viktigt, sluta byta app.

Är Corona den krisen kollektivtrafiken har saknat?

Är Corona den krisen kollektivtrafiken har saknat?

Vårt sökande efter enkla lösningar på svåra problem gör oss lätta att lura

Vårt sökande efter enkla lösningar på svåra problem gör oss lätta att lura