Kan Facebooks kris leda till integritetsrevolution?

Kan Facebooks kris leda till integritetsrevolution?

Det är i en kris vårt sanna jag lyser fram. Det är också i en kris vi har störst chans att bli bättre. Många gånger är bristen på kriser det största hindret för utveckling. Det problemet har inte Facebook just nu. De är mitt inne i en kris som kan bli existentiell. Tänk om det kan kan leda till revolutionera sin egen affärsmodell, tar sociala medier in i 2020-talet och ger tillbaka makten över data till sina användare? 

Facebook och Cambridge Analytics har tagit över nyhetsflödet från Trump, tullar och rysslandsutredningen de senaste veckorna. Bakgrunden är att Cambridge Analytics utnyttjade att utvecklare fick stor tillgång till användares data fram till 2015. Det lyckades få tillgång till 50 miljoner användares uppgifter utan att huvuddelen av användarna visste om det eller lämnat sitt samtycke (se nedan för några intressanta artiklar i ämnet). Denna data ska sedan ha hjälpt Trumpkampanjen att rikta sitt budskap till väljarkåren och ytterst vinna valet.

I Silicon Valley har uttryck som ”Fail fast” och ”Move fast and break things” varit principer som hjälpt många företag att förändra bransch efter bransch. Det gäller Tidningsbranschen där Google och Facebook tagit större delen av reklamkakan, detaljhandeln där Amazon har sprungit om alla andra och går mot att bli världens högst värderade bolag, kabelteve där Netflix äter upp inte bara Blockbuster, utan även dagens kabelteveleverantörer (och snart innehållsproducenterna?) och Apple har på 10 år tagit över huvuddelen av vinsterna för mobiltelefoner tillsammans med Samsung. De kinesiska techbolagen Alibaba, Tencent, Baidu, och Huawei med flera gör samma sak men än så länge främst utanför Europa och Nordamerika. 

A virtually new world 2017.png

Tesen har varit att genom att röra sig snabbare än de befintliga företagen i en bransch har de kunnat lösa kundens behov på radikalt bättre sätt. De stora teknikbolagen (ibland kallade FAANG efter Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google) har de lyckats fantastiskt bra (bild över börsvärde) genom att använda ny teknik, vara ”customer obsessed” och skapa en innovativ kultur där alla bidrar genom att våga chansa och misslyckas. Misstag är naturligt så länge det bidrar till lärandet.

Nu är många grundläggande principer under attack. Det är en sak att hantera högfrekventa små problem, t ex när en del av en tjänst kraschar under ett par minuter eller timmar för att någon släppt ut ett paket med ”buggig” kod. Om det hanteras väl så byggs automattesterna ut lite och eventuellt ses release-processen över så att inte just den typ av problem kan dyka upp igen. Några användare drabbades, men på det hela har tjänsten blivit lite bättre. En snabb feedbackloop bidrar till fortsatt hög framfart.

Alternativet är att vara väldigt noga med testning och aldrig släppa ut något som kan gå sönder. Den filosofin leder alltid till en långsammare funktionstillväxt. Strategin riskerar också att i längden förlorar mot mer snabbrörliga aktörer som har hastighet som primärt fokus istället för kvalitet. Spotify argumenterar t ex övertygande om att fokus på hastighet ger kvalitet, men att fokus på kvalitet inte på samma sätt leder till ökad hastighet. 

Detta gäller inte bara mjukvara som är harmlös, som att du inte spela din musik för appen inte fungerar. Det gäller även t ex självkörande bilar. Det är ingen slump att Tesla har kommit längst kring självkörande fordon i produktion. De är helt enkelt mer riskbenägna och bedömer värdet av att tidigt börja testa sin teknologi i stor skala är värt några dödsfall. Volvo och de andra stora biltillverkarna bedömer inte att de kan ta den risken. Det går att argumentera att Testa också räddat ett flertal liv tack vara att de lanserat sin teknologi tidigt. Utmaningen är att det är riktiga personer som dör när tekniken fallerar medans det är statistik som blir lite bättre när den fungerar. Det ena gör sig bättre på en löpsedel. Framtiden få utvisa vem som valt rätt strategi. 

När nu Facebook, och flera liknande bolag, börjar bli enorma maktcentrum med miljarder användare runt hela världen är det kanske inte lika lätt att behålla principen ”move fast and break things”. Vad händer när högfrekventa små problem byts ut mot lågfrekventa stora problem. När det börjar dyka upp svarta svanar som äter upp din tidigare framgång. Vad händer när det som gick sönder var den amerikanska demokratin

Imorgon kommer inte vara som igår längre. "Förändringstaken har aldrig varit så hög tidigare och den kommer aldrig att vara så låg som den är nu" (det många varianter på detta citat). Nu har Facebooks framgångs kommit tillbaka och börjat bita dem själva i svansen. Hur ska de behålla sina principer när det som riskerar att gå sönder inte lätt kan lagas med en ”emergency patch”. 

Hur undviker de då att fastna i den kulturen som är förhärskande i många ”gamla” företag där det viktigare är att inte göra fel. SAP hade under 90-talet en inofficiell devis att ”ingen har blivit uppsagt för att ha valt SAP”. Det var ett tryggt val för den enskilda beslutsfattaren. Men det var inte alltid ett bra val för företaget.

Nu har Facebook en fantastisk chans att bli bättre. Tänk hur inspirerande det vore om bolaget gjorde sin analys kring det som hänt och gick ut med att allas data från och med nu tillhör användarna själva. Användarna äger sin egen data och väljer själva vad de vill göra med sin data. De kan sälja allt eller delar till reklambolag, de kan bidra till forskning eller välja att ingen får titta på deras data.

På samma sätt som Apple tog mobilen in i mjukvarans tid skulle Facebook kunna ta oss in i Internet of me-eran. En tid när upphovsrätten inte bara gäller det som du skapar inom musik, konst, litteratur utan även den data vi genererar, oavsett var den skapades. 

Det går förmodligen inte. Kapitalismens mekanismer gagnar inte alltid den typ av förändring och de skulle riskera att snabbt bli uppätna av amerikanska eller kinesiska konkurrenter. Men devisen “move fast and break thing” kanske kan användas för att bryta den nuvarande reklamfinansierade modellen som många framgångsrika företag använder idag. Det går förmodligen inte, men tänk om…

 

Några intressanta artiklar om du vill läsa mer om Facebook och Cambridge Analytica

Översikt:  https://www-wired-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.wired.com/story/facebook-cambridge-analytica-response/amp 

En intervju med en beslutsfattare på Cambridge Analytica: https://www.theguardian.com/uk-news/2018/mar/23/former-cambridge-analytica-executive-brittany-kaiser-wants-to-stop-lies 

Artikeln som startade den senaste media-stormen från The Guardian: https://www.theguardian.com/news/2018/mar/17/cambridge-analytica-facebook-influence-us-election

Digitalisering - Det är inte som du tror

Digitalisering - Det är inte som du tror

Vad skulle ni tjäna på att lägga upp allas löner på intranätet?

Vad skulle ni tjäna på att lägga upp allas löner på intranätet?