Att förändra på riktigt

Att förändra på riktigt

Det är lätt att planera förändringar, men många förändringar blir aldrig genomförda eller blir inte bestående trots att vi önskar det. 

Väldigt förenklat finns det två sätt som önskade förändringar kan uppnås på:

  • Du börjar göra något som du inte har gjort förut - tar en promenad på lunchen, äter annorlunda, påbörjar dina arbetsuppgifter i tid, börjar använda tandtråd
  • Du slutar göra något som du har gjort förut - uppdaterat facebook dagligen, handlar för mer än du har råd med, tar hissen, klankar ner på dig själv

De båda ovanstående alternativen kan med fördel också kombineras, dvs. du slutar göra något som du har gjort förut och gör något annat istället.

Okej, så du har kommit över första hindret och startat din önskade förändring - GRATTIS! Tyvärr är det inte bara att luta sig tillbaka och njuta. Det tar ofta upp till 3 månader för förändringar att verkligen sätta sig och bli bestående. Det mest tydliga exemplet på detta upplever vi efter varje nyår när gymmen är fulla och alla passen överbokade för att i mars återigen återgå till det normala, lugnare läget då nyårslöftena har lagts åt sidan.

En stor risk är att de har lagts åt sidan för nästa önskade förändring. Det är ju så lätt att vara entusiastisk och fokuserad i början. Sedan dyker det upp något annat som stjäl din tid och uppmärksamhet. Detta resulterar snabbt i att du är tillbaka på startrutan illa kvickt igen och ofta är en stor del av din "investering" i den önskade förändringen förlorad.

Det är därför viktigt att planera in tillräckligt med tid för förändringen. Det är också viktigt att skaffa sig en tydlig och attraktiv målbild i vilken du kopplar in så många sinnen som möjligt. Vad ser du, hör du och känner du när du har uppnått målet?

Säg exempelvis att du vill bli bättre på att hålla presentationer på jobbet. Se då framför dig hur du håller en presentation medan du andras lugnt, möter åhörarnas blickar, säkert svarar på frågor och får en rungande applåd. Första steget i en sådan förändring är kanske att ställa en fråga på ett möte med många deltagare, nästa steg kan vara att prata kort om något du är väl insatt i för ett fåtal personer. Därefter kan du anta utmaningen av fler deltagare och längre presentationer på områden som du inte är lika säker på.

Låt oss istället säga att ditt mål är att komma i god fysisk form för att kunna spela fotboll med barnbarnen. Ta dig då tid till att se, höra och känna hur det känns - att det doftar gräs, du är varm och svettig men lycklig, du hör barnskratt och ser ditt barnbarn styra bollen med tungan mot mål. Varje gång kraften tryter är det den bilden som drar dig framåt och tar dig närmare mål.

Och glöm inte att det är okej att inte nå hela vägen fram, om du inte testar så lär du dig inget nytt. Vad är det värsta som kan hända?

Är det här ett område som intresserar dig? Då kan jag varmt rekommendera dig att lyssna, titta på eller läsa något av coachen Kjell Enhager

Kära dagbok - Verktyg för att identifiera och maximera dina energikällor

Kära dagbok - Verktyg för att identifiera och maximera dina energikällor

Tänk produkt inte projekt

Tänk produkt inte projekt