Varför testade inte Sverige mer

Varför testade inte Sverige mer

Det är lättare att öka den tekniska förmågan än den organisatoriska.

🔬 Det pågår mycket diskussion om hur testningen för Covid-19 fungerade i Sverige under våren. Den stora frågan verkar vara vems fel det var att testningen inte ökade lika fort som kapaciteten att testa. Inte helt överraskande fungerade detta bra i några regioner och sämre i andra. Detta är inte bara ett problem som syns under pandemier. Vi ser det i många organisationer. Det går nästan alltid fortare att bygga upp den tekniska förmågan (analyskapaciteten) än att öka den organisatoriska (utföra tester).

📈 Ett exempel: att göra lyfta fram bra informationsunderlag genom att bygga upp dashboards med grafer och nyckeltal är relativt enkelt med dagens verktyg. Men att få organisationen att lära sig använda denna information till att ta bättre beslut tar ofta längre tid. Det tar ofta tid för en organisation att övervinna sin skepsis över det nya, ändra hur man arbetare och att lära sig att ifrågasätta sin intuition när data säger något annat.

🔆Det känns ändå hoppfullt att vi inte längre har en diskussion om det är bra att testa. Det är ett bra första steg att vara överens om att det är bättre att ha lampan tänd än att treva runt i mörkret.

Ett tydligt mål...

Ett tydligt mål...

Det känns inte rätt

Det känns inte rätt